La zi

Reanexarea Transilvaniei, o prostie absolută

Relaţiile bilaterale ale României şi Ungariei nu trec printr-o perioadă tocmai fastă, dar asta nu e o noutate, cunoscute fiind disensiunile şi caracterul ostil al acestora cvasi permanent. Poziţia firesc ambiguă a UDMR-ului din ultimii 20 de ani, poziţie condimentată nu arareori de declaraţiile lui Laszlo Tokes sau a altor europarlamentari colegi cu acesta, a generat controverse în proximitatea scandalurilor internaţionale.

Altfel, în aceste zile, ministrul de Externe maghiar, Janos Martonyi, a definit ipotetica reanexare a Transilvaniei la Ungaria drept o prostie absolută şi desăvârşită.

”Încerc să fiu foarte politicos. A reanexa Transilvania la Ungaria este o prostie absolută şi desăvârşită. Nici nu ar trebui să răspund la o astfel de întrebare. Vorbind serios despre autonomie, există diverse forme ale acesteia. Am vorbit deja despre cea culturală. Nu spun că o oferim, ci că o recunoaştem, mai ales că există o discuţie mai veche despre drepturile colective. Aşadar recunoaştem autonomia culturală ca drept al minorităţilor noastre. Sunt multe alte forme de autonomie în Europa, inclusiv diferite niveluri ale autonomiei teritoriale. Putem s-o numim descentralizare sau în alte multe feluri, ideea principală este ca o comunitate să aibă posibilitatea de a-şi gestiona problemele care o privesc.”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!