Actualitate

Recepţie a digului-baraj de la Balta Comana

Creşterea suprafeţei luciului de apă şi reconstrucţia ecologică a suprafeţei Bălţii Comana, prin realizarea unui dig-baraj. Obiectivul a fost finalizat, iar recepţia sa a avut loc vineri, 4 noiembrie. Investiţiile de la Comana sunt realizate în cadrul unui proiect al autorităţilor judeţene. Consiliul Judeţean Giurgiu implementează, din 24 noiembrie 2009, proiectul „Reconstrucţia ecologică a Bălţii Comana”, în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural şi Consiliul Local Comana. Proiectul este finanţat din Programul Operaţional Sectorial „Mediu” şi are o valoare de aproape 4 milioane de lei. Vinerea trecută, a avut loc aşadar recepţia la terminarea lucrărilor la obiectivul dig-baraj de mic înălţime cu stăvilar, amenajat în cadrul proiectului. „Din păcate, din cauza lucrărilor ce au fost efectuate cu mulţi ani în urmă la canal, această baltă a secat. Din această cauză am făcut proiectul, prin intermediul căruia a fost realizat digul, ca să refacem o parte din zona umedă care exista odată şi pentru a atrage în zonă cât mai multe specii protejate de păsări şi peşti”, ne-a declarat managerul de proiect, Daniela Peicea.

Digul baraj este prevăzut cu deversor de ape mari, precum şi cu un stăvilar prevăzut cu golire de fund pentru controlarea nivelului apei. În zona stăvilarului, în aval de dig, a fost realizată o scară de peşti, o construcţie din beton cu zone orizontale pentru formarea de spaţii necesare pentru odihna peştilor.

„În cadrul acestui proiect sunt şi alte obiective ce vor fi realizate. Avem pavilionul de informare şi monitorizare care este finalizat, cu excepţia branşamentului la reţeaua electrică. Mai sunt patru observatoare ornitologice, aproape de finalizare şi, de asemenea, mai avem o mie de metri liniari de alei pietonale de amenajat în jur”, a mai spus Peicea.

Construirea digului va conduce la creşterea suprafeţei luciului de apă a Bălţii Comana la aproximativ 490 de hectare. Pe de altă parte, proiectul prin intermediul căruia a fost realizată această investiţie nu este singurul implementat de Consiliul Judeţean.

„Avem această preocupare, noi, Consiliul Judeţean, să dezvoltăm Comana. Apropierea de Bucureşti, dar, în acelaşi timp, şi dispariţia zonei Snagov oferă o perspectivă foarte potrivită şi optimistă pentru această zonă. Se lucrează intens, în prezent, şi la Drumul Judeţean 411, care face legătura cu Drumul Naţional Giurgiu-Bucureşti, deci avem cel puţin încă o rută de acces modernă. Astfel, aşteptăm un investitor serios, cu potenţial, ca să încercăm să dezvoltăm zona şi referitor la turismul de weekend, dar şi în ceea ce priveşte spaţiile de cazare şi activităţi diverse, distractive, care să-i atragă aici în primul rând pe bucureşteni, dar nu numai”, ne-a declarat şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu.

În afară de proiectul privind reabilitarea DJ 411, cel legat de reconstrucţia ecologică a Bălţii Comana, Consiliul Judeţean derulează şi un alt proiect ce prevede restaurarea Mănăstirii Comana.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!