La zi

S-a stins Doamna de Fier

Baronesa Margaret Hilda Thatcher, născută Roberts pe 13 octombrie 1925, a trecut în lumea celor drepţi astăzi, 8 aprilie, la 87 de ani, urmare a unui atac cerebral.

Cea căreia britanicii obişnuiţi îi spuneau Maggie, iar detractorii, laolaltă cu admiratorii, o numeau Lady Iron, este considerată cel mai bun prim ministru al Marii Britanii de la Winston Churchill încoace.

În fruntea guvernului Imperiului Unit între 4 mai 1979 şi 28 noiembrie 1990, cel mai longeviv premier britanic i-a urmat lui James Callaghan şi l-a precedat pe John Major.

Doamna de Fier va fi înmormântată cu onoruri militare la Catedrala Saint Paul din Londra, fiind, de asemenea, primul premier de la Churchill încoace  ce va avea parte de acest privilegiu.

Margaret Thatcher a vizitat România pentru prima dată în septembrie 1971, în calitate de secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă al Marii Britanii. În acel moment, ţara noastră părea că doreşte să se desprindă de dictatul sovietic. A doua şi ultima vizită în România s-a petrecut în 1975, între 30 august şi 3 septembrie, în calitate de lider al Partidului Conservator, prilej cu care l-a cunoscut şi pe Nicolae Ceauşescu.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!