Actualitate

DAJ Giurgiu: Secretarul de stat in MADR, Gheorghe Stefan, despre sistemul de irigatii: "Încercăm să reparăm ce a fost distrus și să alocăm mai mulți bani în infrastructură"

Intreaga conducere a MADR a fost in acest Weekend pe teren pentru a verifica modul de funcționare al instalațiilor de irigatii, in conditiile secetei de pana acum. In judetul Giurgiu, secretarul de stat Gheorghe Stefan s-a aflat in teren, alaturi de directorul DAJ, Petra Ochisor, de prefectul Aneta Matei si de directorul ANIF. Si-a notat atent fiecare problema ridicata de interlocutorii sai, subliniind ca va discuta cu factorii responsabili din minister spre a gasi cele mai bune solutii, a adus argumente la fiecare interventie si a punctat de fiecare data preocuparile ministerului in domeniul imbunatatirilor funciare.

La acest moment, in judetul Giurgiu, din cele 161.000 ha, se pot irigacaproape 17.000 ha, cam 10% din suprafata arabila. Desi alte judete se confrunta cu seceta pedologica, indeosebi la culturile de toamna, la Giurgiu nu sunt probleme deosebite, pana la acest moment. Directorul DAJ sublinia ca la Herasti sunt probleme cauzate de seceta. In plus s-au creat acele comitete locale pentru situații de urgență, care trimit în teren comisii de constatare a pagubelor .

La Fratesti, domnul Stefan s-a intalnit cu Gheorghe Cireap, un fermier din judetul Giurgiu care lucreaza o suprafata importanta si care este interesat de irigatii , acesta avand un proiect in acest sens. „Daca in urmatoarele doua saptamani nu ploua, vom avea si noi probleme cu seceta, indeosebi la culturile de toamna. Avem nevoie de irigatii, insa de peste 20 de ani am asistat doar la promisiuni. Avem convingerea, vazand determinarea Dvs, ca de aceasta data lucrurile se vor misca”, a declarat domnul Cireap.

Alaturi de directorul ANIF si cel al DAJ, secretarul de stat Gheorghe Stefan a analizat situatia din zona si a stabilit o intalnire tehnica pentru miercurea viitoare, la care sa-i invite si pe reprezentantii Institutului National de Drenaj care se ocupa cu realizarea studiului, asfel incat judetul Giurgiu sa nu mai fie omis din viitoarea strategie nationala in domeniu.

De la Fratesti, a urmat vizita in teren de la Prundu. Aici suprafete importante erau irigate, iar culturile se prezinta bine la aceasta data, inclusiv cele prasitoare, infiintate in primavara. Oficialul MADR a fost nemultumit de stadiul lucrarilor de la statia de pompare din Puieni. Insa, la sugestia acestuia conducerea ANIF a luat legatura cu constructorul si i-a cerut acestuia sa continue lucrarile intr-un ritm mai sustinut, pentru a nu rezilia contractul.

„Am verificat cum functioneaza instalațiile de irigatii in Prundu, parte din cele 17000 ha contractate si pregătite de irigat si voi urmări personal ca pana la toamna statia de pompare din Puieni care poate iriga inca 15000 ha sa fie pusă in funcțiune”, a conchis secretarul de stat Gheorghe Stefan.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!