- conform scenariului, un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc în București, 12 clădiri s-au prăbușit și există peste 200 de răniți
- forțele IGSU și ISU din țară au fost mobilizate
- de la Giurgiu, au plecat spre Capitală 87 de pompieri
„SEISM 2018” este exercițiul prin care autoritățile au declanșat, sâmbătă, 13 octombrie 2018, o simulare de cutremur în România. Este cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii. Se va desfășura pe parcursul a cinci zile și va viza mai multe orașe din țară, dar pleacă de la premisa că Bucureștiul este afectat în cea mai mare măsură de un cutremur de 7,5 pe Richter care se produce în zona seismică Vrancea.
Sambata, 13.10.2018, începând cu ora 9:00 s-a declanșat exercițiul national „SEISM 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns post-seism.
Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici. Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală. La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției. Scenariul presupune întreruperea temporară a căilor de comunicație, dar nu și a alimentării cu energie electrică și gaze, ceea ce se poate întâmpla în cazul unui seism real de o asemenea magnitudine.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a susținut si o conferință de presă und a explicat că exercițiul are rol de testare a organizării și va dura 5 zile. În premieră, sunt folosite containere de căutare-salvare, a mai spus Arafat. Exercițiul este monitorizat de UE, NATO și SUA, iar forțele sunt mobilizate în timp real. Autoritățile au făcut apel la calm.
I.S.U. „Vlașca” Giurgiu participa la exercitiu cu opt echipaje (trei ofiteri si 84 de subofiteri).