La zi

Sfânta zi de Bobotează

Una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii a reunit ieri în sânul bisericilor din oraş sute de credincioşi veniţi să asiste la slubja de Bobotează, sau pur şi simplu să ia aghiasma mare. La catedrala episcopală, slujba a fost susţinută de PS Părintele Ambrozie, Episcopul Giurgiului împreună cu un sobor de preoţi, în prezenţa autorităţilor locale şi a enoriaşilor.

După slujba din sânul bisericii, soborul de preoţi a ieşit afară, în mijlocul oamenilor care aşteptau deja de câteva ore sfinţirea apelor. Slujba a fost ascultată în linişte de credincioşi, atât din respect faţă de momentul în sine cât şi graţie prezenţei forţelor de ordine.

Pentru credincioşii prezenţi la catedrală au fost pregătiţi în cazane mari 2.800 de litri de apă sfinţită, la care s-au adăugat alţi 1.200 de litri îmbuteliaţi în sticle de 0,3 şi 0,5 litri,de către Episciopia Giurgiului. Din curtea catedralei, din mâinile gospodinelor, dar şi de pe masa preoţilor nu au lipsit legăturile de busuioc, prinse cu fir roşu.

După sfinţirea apelor, preoţii, autorităţile şi credincioşii au plecat în procesiune spre Canalul Sfântul Gheorghe. În drumul lor au făcut scurte popasuri în dreptul Bisericii Buna Vestire dar şi în faţa Schitului Sfântul Nicoale.

Feriţi de gerul Bobotezei, pe o temperatură de câteva grade cu plus, cinci tineri giurgiuveni şi-au făcut curaj şi au sărit în apele canalului Sf. Gheorghe pentru recuperarea crucii sfinţite.

Câştigătorul a fost Iulian Cimpoieru din Gostinu, un tânăr de 39 de ani.

Momentul a fost urmărit de sute de giurgiuveni care au umplut marginea canalului şi Podul Bizets, alegând să fie prezenţi la această tradiţie reluată în urmă cu câţiva ani la propunerea lui Alecu Iorgulescu. Tot el a fost şi cel care l-a premiat pe câştigător, dar şi pe ceilalţi patru curajoşi.

Participanţii au fost premiaţi de municipalitate cu sume de bani, câştigătorul cu 300 de lei şi ceilalţi cu câte 100 de lei, dar şi de către Episcopia Giurgiului care le-a oferit vin bisericesc, icoane şi cărţi sfinte. Acţiunea a fost supravegheată de pe margine de un echipaj SMURD, gata oricând să intervină pentru acordarea primului ajutor. Din fericire, toţi cei cinci tineri nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!