Actualitate

Teste de stres mai dure pentru bănci

Uniunea Europeană ar putea introduce teste de stres mai dure pentru sectorul bancar. Iniţiativa, care aparţine mai multor oficiali de la Bruxelles şi din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), este susţinută de statele bogate ale zonei euro – Germania, Olanda, Finlanda, Austria. Ce se urmăreşte, sau mai bine spus, ce se nădăjduieşte? Toată lumea speră că o curăţare a instituţiilor de credit de activele toxice le-ar ajuta să reia creditarea, sprijinind economia.

Concret, se vrea derularea unor teste de stres mai stricte înainte ca BCE să preia din 2014 supravegherea bancară în zona euro. Implicit, Germania sau Olanda nu vor să ajungă în postura să acopere nota de plată pentru instituţiile de credit slabe din alte state ale uniunii monetare.

Susţinătorii testelor de stres mai dure consideră trecerea către o supraveghere bancară centralizată la nivelul BCE drept o şansă unică pentru un nou început în sistemul bancar european. În aceeaşi ordine de idei, statele zonei euro au promis că odată cu preluarea supravegherii bancare de către BCE, fondul de urgenţă al zonei euro va putea recapitaliza direct băncile cu probleme, astfel că ţările cu finanţe solide vor prelua o parte a responsabilităţii pentru problemele vecinilor.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!