Numărul persoanelor dependente de alcool a crescut în ultimul an cu 20%, iar cele mai multe dintre acestea sunt tineri care fac parte dintr-o categorie socială și profesională bună.
Este concluzia surprinzătoare, dar dureroasă în același timp, la care au ajuns specialiștii Institutului de Psihiatrie “Socola” din Iași.
Potrivit jurnaliștilor de la Știrile Protv, în ultimii patru ani numărul românilor care a cerut ajutor de specialtate la Institutului de Psihiatrie “Socola” aproape că s-a dublat. Peste 2.000 de pacienţi, mulţi foarte tineri, au fost trataţi numai anul trecut.
„A scăzut foarte mult vârsta persoanelor care se confruntă cu această problemă. Tinerii, preadolescenţii, au un consum constant de băuturi alcoolice, iar dependența se instalează înainte de 30 de ani. În mediile unde există solicitare intelectuală mare, multă responsabilitate, care pun presiune şi persoanele găsesc consumul de acool o soluţie”, a declarat, pentru sursa menționată, Ionela Darcaci, psiholog clinician.
Medicii de la Institutul “Socola” susţin că în ultimii ani au constatat şi o schimbare a profilului consumatorului de alcool care devine dependent. Nu mai sunt atât de mulţi cei care provin din medii sărace şi se înregistrează o creştere a numărului celor care trăiesc oraş şi câştigă bine.
Sociologul Ciprian Iftimoaei a explicat că printre cauzele sociale ce îi determină pe tineri să cadă în patima acestui viciu se numără „frecventarea unor anturaje unde se consumă băuturi alcoolice, presiunea grupului de apartenență, colegi, prieteni, dar și precaritatea locului de muncă sau lipsa perspectivelor profesionale”.