Politic

Tur unu asemănător cu cel din 2004, când au candidat Năstase şi Băsescu

iohannis

Conform ultimelor sondaje INSCOP Research, Victor Ponta şi Klaus Iohannis sunt cei doi mari favoriţi la alegerile din 2 noiembrie. În opinia specialiştilor, alegerile prezidenţiale sunt preferatele românilor, iar procentul celor care care nu s-au hotărât dacă participă la vot este mai important decât al celor care nu s-au hotărât cu cine votează. Toată lumea mizează pe nehotărâţi, atâta doar cu nu poţi construi o campanie bazându-te pe nehotărâţi.

Turul doi este clar, puţin probabil să se mai schimbe ceva, diferenţele sunt foarte mari. Klaus Iohannis se identifică din ce în ce mai mult cu electoratul PD-ului şi al PNL-ului şi este din ce în ce mai consolidat ca alternativă la candidatul PSD.

Sondajele au marje diferite, dar nu semnificative. Nu este afectat clasamentul. Pe măsură ce trece timpul, se consolidează şi opţiunea românilor din finală. Alegerile se duc spre 60% participare, deci ne îndreptăm spre un rezultat al turului unu asemănător cu alegerile din 2004, când au candidat Năstase şi Băsescu.

Există tendinţa de a impune o axă de discuţii şi dispute. PSD şi Victor Ponta evită o confruntare cu PNL şi Klaus Iohannis şi încearcă mutarea clasică din ultimii ani; dacă eşti cu Băsescu sau împotriva lui reprezintă o strategie infinit mai favorabilă PSD-ului, care are în vedere şi bazinul electoral aferent suspendării din 2012.

Specialiştii nu au uitat să menţioneze că în cazul lui Klaus Iohannis, trebuie subliniată viziunea acestuia asupra funcţiei prezidenţiale. Iohannis vrea ca funcţia prezidenţială să revină într-o poziţie normală. Astfel, aceasta nu trebuie să fie altceva decât mediator între instituţiile statului. În plus, trebuie să-şi recapete respectul, să aibă o altă ţinută.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!