Actualitate Economic Social

Un adevăr trist! Studiu: familiile celor cu salariul minim pe economie nu au trăit decent în niciun an după 1989

Din 1989 până în prezent, familiile care au câștigat doar salariul minim pe economie plus alocația copiilor n-au avut în niciun an un trai decent, fiind mereu la limita subzistenței, arată un studiu al Institutului de Cercetare a Calității Vieții (ICCV).
Cercetătorii ICCV au luat în calcul o familie medie în care părinții au câștigat doar salariul minim pe economie în fiecare din ultimii 27 de ani plus alocațiile a doi copii aflați în întreținerea acestora.
Prima concluzie a fost că totalul acestor venituri a fost întotdeauna sub pragul de 100% din necesarul unui trai decent, definit ca un nivel de la care sunt acoperite toate cheltuielile pentru un coș minim de produse și servicii îndestulătoare, potrivit Mediafax.
Au fost identificate, astfel, unele situații „dificile, chiar alarmante”. Familia monoparentală cu unul, doi sau trei copii în întreținere din urban „se poziționează departe de ceea ce se poate numi coșul minim pentru o viață decentă. Pentru a se bucura de un minim de trai decent, o astfel de familie ar avea nevoie să-și suplimenteze veniturile cu mai mult de 55-65%, dacă vorbim de un salariu minim pe economie și alocațiile celor doi copii”, arată autorii studiului.
De asemenea, „familia de doi adulți cu doi copii în întreținere din mediul urban cu un venit format din două salarii minime și două alocații de copii, de-a lungul perioadei 1989–2013, se află încă într-o situație economică extrem de grea”.
Același studiu mai arată că familia de doi adulți cu doi copii în întreținere din rural cu un venit format dintr-un salariu minim și alocațiile celor doi copii, de-a lungul perioadei 1990-2013 s-a aflat într-o situație materială extrem de grea. „Cu două salarii minime și alocațiile copiilor, familia putea acoperi o treime din minimul de subzistență, în intervalul 1994-2000, atingând 67% din acest minim de subzisetență și aproape 60% din minimul pentru un trai decent, în 2013”.
„Aceste familii se descurcă greu, iar fiecare al doilea, al treilea ș.a.m.d. copil adâncește starea de sărăcie în aceste cazuri”, concluzionează cercetătorii.
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!