Social

Veşnicele perle de la Bacalaureat

perle-la-simularea-pentru-bac-2014-facebook-este-ca-un-frigider-ne-congeleaza-mintea-si-devenim-zombi-18476880Unii spun că perlele de anul acesta, de la examenul de Bacalaureat, sunt mai ridicole şi mai crunte decât în oricare altă vară postdecembristă. Nu suntem de acord.

E firesc, poate, să ne aşteptăm ca an de an, odraslele noastre să se prostească progresiv, dar asta nu înseamnă că vara lui 2014 a depăşit ca absurd, rizibil şi ilogic tot ceea ce am întâlnit în trecutul apropiat. Ne facem şi noi datoria şi menţionăm ce a destins – până la urmă – în mod deosebit, comisiile şcolare.
Pe mândre plaiuri moldovinieşti, la Vaslui, bunăoară, Luceafărul lui Eminescu a făcut furori. Astfel, unul dintre deştepţii noştri de serviciu a completat foaia de examen cu un comentariu de genul ”Cătălin a luat-o în luntre pe Cătălina şi s-au iubit în mijlocul lacului sub privirile Luceafărului care era gelos.”
Mai departe, un alt isteţ menţionează că ”Luceafărul nu le dădea pace celor doi şi le tot băga beţe în roate, dar până la urmă s-a văzut că iubirea învinge şi Luceafărul şi-a văzut de treaba lui.”
Un altul a completat foaia de examen cu ”Cătălin nu face nici un sacrificiu în schimbul iubirii, el o priveşte în mod natural, normal, fapt ce se întâmplă numai oamenilor comuni.”
O elevă a găsit sursa problemelor pe care tinerii le au în prezent. ”Tinerii din ziua de azi suferă de obezitate sau alte boli din cauza subnutriţiei, deoarece ei mănâncă numai la fastfood-uri sau nu se alimentează corect.”
Nici titlul celebrei opere eminesciene nu a scăpat de analiza elevilor. Iată ce a clamat unul dintre ei. ”Titlul operei poate fi interpretat din punct de vedere astronomic precum o stea aproape de pământ, foarte strălucitoare, care poate fi văzută cu ochiul liber.” În concepţia altui elev, una din imaginile vizuale din startul poemului rezidă în ”Luceafăr blând, vede-te-aş mort.”
Dacă ne îndepărtăm de Eminescu şi trecem la Nichita Stănescu, este de amintit interpretarea de-a dreptul dramatică pe care un elev o dă poeziei Leoaică tânără, iubirea: ”Această leoaică tânără l-a muşcat atât de tare pe poet de faţă, încât i-a rămas o cicatrice.”
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!