Politic

VOT OBLIGATORIU

PATRULATERMai mulţi deputaţi PSD şi UNPR au propus ca votul să fie obligatoriu pentru toţi cetăţenii majori ai României, mai puţin cei trecuţi de 80 de ani şi cei suferinzi de boli cronice. Neparticiparea la vot ar urma să fie pedepsită cu o amendă în valoare de 1000 de lei. Vorbim aici de întreaga gamă de alegeri: locale, generale, parlamentare, prezidenţiale.
Potrivit iniţiativei legislative, aflată, desigur, în consultare publică deocamdată, pe buletinul de vot ar urma să existe şi un patrulater alb în care să fie tipărită sintagma ”Niciunul dintre candidaţi nu corespunde”. În cazul în care numărul voturilor din patrulater ar însuma 50% + unu, s-ar organiza un nou scrutin.

Iniţiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, că prin introducerea votului obligatoriu s-ar reduce şansele de fraudare, n-ar mai exista motive de mită electorală şi ar deveni foarte dificil de cumpărat voturi. De asemenea, vrând-nevrând, s-ar conferi mai multă reprezentativitate forului legislativ şi mai multă legitimitate guvernului.
În Uniunea Europeană există în momentul de faţă patru state în care votul este obligatoriu şi sancţionabil: Belgia, Cipru, Grecia şi Luxemburg. În alte două state, Italia şi Portugalia, votul este obligatoriu dar nesancţionabil.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!