Social

Amenzi uriaşe şi închisoare pentru munca la negru

Atenţie, angajatori giurgiuveni! Au început controalele celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, care urmăresc combaterea muncii la negru. Inspectorii ITM vor fi însoţiţi de jandarmi, poliţişti şi specialişti ai Gărzii Financiare.De luni, 2 mai, a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care prevede, printre altele, sancţiuni mult mai aspre pentru cei care iau la lucru persoane fără să le facă acte de angajare. Astfel, amenzile au crescut chiar de şapte ori faţă de perioada anterioară, un agent economic riscând să plătească şi 20.000 de lei dacă este prins că nu a întocmit actele de angajare pentru un singur lucrător „la negru”. În plus, angajatorul riscă şi dosar penal şi poate face chiar închisoare.

Inspectorii ITM au început de marţi, 3 mai, controalele pe această tematică. La nivel naţional, sunt peste 1,5 milioane de muncitori „ la negru”, potrivit celor mai recente date statistice.

Pe de altă parte, conducerea ITM Giurgiu a anunţat recent, în conferinţă de presă, că la nivel guvernamental a fost luată decizia ca pentru început, respectiv doar în această lună, un lucrător prins fără contract de muncă să nu fie sancţionat, ci doar avertizat. Dacă va fi prinsă din nou că munceşte la negru, la acelaşi agent economic sau la altul, abia atunci persoana respectivă va fi amendată.

Controalele inspectorilor ITM din următoarea perioadă vor viza şi neplata salariilor la timp cât şi neplata concediilor medicale sau de odihnă.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!