La zi

Cancelarul Germaniei şi sacrificiile pe termen lung

Liderul celei mai mari şi importante economii europene, cancelarul Angela Merkel, a respins din nou ideea că este necesară majorarea îndatorării pentru a înregistra avans economic. Merkel a lăudat politicienii europeni pentru reducerea la jumătate a deficitelor bugetare în aceşti ani de criză.

Pe de altă parte, strategia susţinută de Germania de a reduce deficitele bugetare ca răspuns la criza datoriilor este puternic criticată de europeni şi nu numai, considerându-se că această politică a generat recesiune şi un şomaj record în uniunea monetară.

Merkel insistă însă pe ideea că orice recuperare trebuie urmată de consolidarea deficitelor bugetare pentru redobândirea încrederii pieţelor financiare şi pentru a asigura o dezvoltare economică sustenabilă în viitor. În acest context, cancelarul Germaniei a declarat: ”Ştim că vor exista victime din această cauză în multe ţări. Dar cred că pe termen lung, va trebui să avem o strategie de creştere fără să fim nevoiţi tot timpul să acumulăm datorii. Sunt surprinsă că în multe ţări ale lumii, chiar şi după criza din 2008-2009, principalul obiectiv este creşterea economică cu orice cost. Acumularea datoriei este transformată în unele ţări într-un soi de obligaţie pentru a servi creşterii. Toate acestea sunt false. Nu este sustenabil pe termen lung.”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!