Social

Cine şi în ce condiţii poate beneficia de reabilitarea termică a blocurilor?

reab.term

16 blocuri din zona Policlinică au beneficiat, deja, de programul de reabilitare termică, program în care mai sunt incluse și alte zone din oraș. Din păcate, pentru că nu știu, practic, despre ce este vorba și ce beneficii au prin acest program, doar puțini sunt giurgiuvenii care solicită reabilitarea termică a blocurilor în care locuiesc. Mulți se tem că vor avea de plată sume mari, însă nu este deloc așa.

Zona centrală, cu străzile Mircea cel Bătrân, General Berthelot şi Mareşal Foch, cartierul Tineretului, șoseaua Bucureşti, străzile Decebal, Nicolae Bălcescu, 1 decembrie 1918 şi Alexandriei – toate acestea sunt incluse în programul de reabilitare termică.

60% din costurile acestor lucrări sunt suportate din fondurile structurale şi de coeziune puse la dispoziţie de Uniunea Europeană şi din alocaţii de la bugetul de stat, restul de 40% provenind din bugetele locale, precum şi din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari sau din alte surse legal constituite.

Cel mai important, pentru locatari, este, însă, cât vor trebui să plătească ei pentru aceste lucrări. Costurile suportate de locatari se calculează în funcție de venituri. Astfel, dacă venitul mediu net pe membru de familie (inclusiv copii) este mai mic de 150 Euro/lună, contribuția locatarului va fi de 10%, în cazul unui venit mediu net pe membru de familie între 151 și 350 de Euro, contribuția crește la 20%, iar pentru familiile cu venit între 351 și 500 Euro lunar, contribuția este de 30%.

De remarcat că această contribuție nu trebuie plătită pe loc ori într-o singură tranșă, plata urmând a se face eșalonat, pe o perioadă de timp ce poate ajunge la câțiva ani.

Pentru înscrierea în acest program, este necesar ca cererea să fie semnată de jumătate plus unul din numărul total al locatarilor dintr-un bloc, aceasta însemnând din toate scările blocului respectiv. Înscrierea în programul local se face printr-o cerere scrisă înregistrată la sediul Primăriei Municipiului Giurgiu însoţită de: contractul de mandat semnat de ambele părţi (în două exemplare originale), hotărârea privind înscrierea în programul local, adoptată în adunarea generală a asociaţiilor de proprietari,  lista proprietarilor din imobil și lista veniturilor proprietarilor din imobil.

Lucrările executate prin acest program vizează anveloparea blocurilor pe exterior, anveloparea prin subsol, izolarea acoperișului, realizarea auditului energetic și emiterea certificatului energetic pentru fiecare apartament din blocurile incluse în programul de reabilitare termică.

 
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!