Actualitate

Clarificări în cazul Chauncey Hardy

Sediul Primăriei municipiului Giurgiu a fost asaltat pe 11 octombrie de jurnalişti din presa centrală şi locală, veniţi la conferinţa de presă pe care primarul Lucian Iliescu a organizat-o pentru a clarifica multe dintre aspectele legate de moartea baschetbalistului american Chauncey Hardy,  conducător de joc al echipei CSŞ Giurgiu. Lucian Iliescu a început prin a informa că în aceeaşi zi, reprezentanţi ai Ambasadei SUA au venit la Giurgiupentru a prelua bunurile personale ale sportivului american şi pentru a pune la punct detaliile necesare repatrierii trupului acestuia.

Astfel, repatrierea va fi organizată de o firmă recomandată de Ambasadă, iar înainte de deplasarea către SUA, toţi cei care l-au îndrăgit pe Chauncey Hardy vor putea să îi aducă un ultim omagiu, prin intermediul sprijinului acordat de Federaţia Română de Baschet. „Am discutat cu d-na Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei de Baschet, şi ne-a asigurat că ne va sprijini pentru ca trupul sportivului să fie depus la sala Federaţiei. În acest fel dorim să dăm curs dorinţei multor dintre aceia care l-au cunoscut de a-şi lua adio de la el”, a spus primarul Iliescu.

Lucian Iliescu a declarat că evenimentul care a dus la decesul lui Chauncey Hardy reprezintă o etapă extrem de grea pentru întreg municipiul, şi afectează inclusiv imaginea României. Primarul municipiului a relatat şi despre modul în care s-au derulat lucrurile după conflictul din clubul Emotione. „Pentru oraşul nostru, pentru noi toţi, este un moment greu. Este, de fapt, un caz unic în Giurgiu, nu am mai avut astfel de cazuri, în care să se producă o crimă. Am discutat cu Chauncey Hardy în seara zilei de sâmbătă (8 octombrie – n.r.), după meciul cu Dinamo, şi l-am felicitat pentru jocul prestat. Nu am ştiut ce program aveau ei ulterior şi unde doreau să meargă. Nu pot să spun ce s-a întâmplat în acel club, câţi au fost implicaţi sau cum s-au petrecut lucrurile, ştiu şi eu ce s-a comunicat deja, că există un suspect arestat. Aştept să ni se spună de către cei care se ocupă de cercetări”, a arătat edilul giurgiuvean.

Primele acţiuni pe care le-a întrepris primarul Iliescu după ce baschetbalistul a fost dus la spital au fost destinate salvării acestuia. „Am aflat în jurul orei 08.00 că este în comă şi nu ştiam de ce, am crezut că i s-a făcut rău la hotel, unde locuia. După ce a ajuns soţia mea la spital (Smaranda Iliescu, managerul echipei de baschet – n.r.) am aflat ce s-a întâmplat. După ce a fost dus la Bucureşti am încercat să facem tot ce se poate pentru a-l salva, pentru a fi operat. A avut un stop cardiac în timpul operaţiei, dar l-a depăşit, numai că a venit şi al doilea stop cardiac după operaţie, şi nu a mai rezistat”, a relatat Lucian Iliescu.

În ceea ce priveşte situaţia de la echipa de baschet, primarul Iliescu a precizat că este una foarte gravă. Componenţii echipei sunt afectaţi psihic  iar jucătorii americani doresc să părăsească România, mai ales că sunt chemaţi acasă de familii, şi ele speriate de ceea ce s-a întâmplat. Antrenorul (şi el american) şi unul dintre jucători vor pleca spre SUA pentru a însoţi trupul lui Chauncey Hardy, şi vor reveni după câteva zile. „Am mai discutat cu ei şi am stabilit că vom relua discuţiile după ce se întorc. Atunci vom vedea ce decizie vom lua, dacă mai rămân şi ce avem de făcut. Este păcat, pentru că nu asemenea evenimente ne caracterizează oraşul, aici nu suntem în junglă, cum încearcă să prezinte unii situaţia. Repet, nu am mai avut în Giurgiu asemenea întâmplări, ceea ce trăim acum este o tragedie. Acest tânăr a fugit de «stradă» şi strada l-a omorât. A fost un om deosebit, era foarte vesel, toată lumea îl îndrăgea, toţi suntem cutremuraţi de ceea ce i s-a întâmplat şi toţi îl regretăm foarte mult. Soţia mea este extrem de îndurerată, a ţinut la acest copil, în plus, echipa de baschet reprezintă munca ei de 40 de ani de zile”, a mai relatat primarul municipiului Giurgiu.

În ceea ce priveşte împrejurările în care a avut loc altercaţia din clubul Emotione şi cercetările care sunt în curs, Lucian Iliescu a precizat că aşteaptă ca organele abilitate să îşi facă datoria. „Nu trag eu concluzii şi nu fac afirmaţii despre ce s-a întâmplat, pentru că nu doresc să se intepreteze. Pot să spun doar că, în niciun caz, nu se pune problema să intervin sau să fi intervenit, nicidecum. Doresc să fie o anchetă legală şi corectă, să aflăm de la cei care se ocupă de ea toate informaţiile şi să fie făcută dreptate. În orice caz, voi face apel la Ministerul Justiţiei şi la Ministerul de Interne ca organele în drept să lămurească toate aspectele, să îşi facă datoria cu adevărat, fără niciun fel de problemă. Cu atât mai mult cu cât aici nu este doar imaginea municipiului în joc, este şi imaginea României. Trebuie să demonstrăm că nu trăim într-o ţară plină de teroare, aşa cum deja se speculează de unii şi de alţii. Doresc o analiză deschisă şi transparentă în legătură cu tot ceea ce este legat de acest caz”, a menţionat primarul Lucian Iliescu.

În ceea ce priveşte aşa zisul clan „Butoane” sau diversele informaţii apărute despre cercurile interlope din Giurgiu, Lucian Iliescu a lămurit lucrurile tranşant. „Cu atât mai mult am dorit să susţin această conferinţă de presă, cu cât au apărut şi continuă să apară tot felul de zvonuri şi de interpretări. Multe sunt provenite din interesele care au fost în campania electorală, altele sunt întreţinute de oameni care nu înţeleg să respecte adevărul şi onestitatea. Vreau să explic încă o dată, şi să terminăm cu astfel de discuţii fără rost. Niciodată nu am stat de vorbă, măcar, cu această persoană numită «Butoane», nu îl cunosc şi nu am schimbat vreun cuvânt cu el. Ceea ce ştiu este ce a apărut prin presă, sau ce vorbeşte unul şi altul. Nu mă preocupă ce face sau ce nu face, dacă ceva nu este în regulă este treaba celor abilitaţi în acest sens să ia măsuri. Repet, eu nu am nicio legătură cu el. Am pus acum la dispoziţie şi documente clare, ca să se vadă că nu este cetăţean de onoare al municipiului, nici nu s-a pus problema de aşa ceva, nici nu există vreo stradă cu numele Octavian Grecu, aşa cum se numeşte cel cunoscut drept «Butoane». De asemenea, v-am pus la dispoziţie şi documente care lămuresc şi problema cu sensurile giratorii, nu a făcut «Butoane» vreun sens giratoriu, vreodată. Este cazul să înceteze astfel de dezinformări şi de zvonuri”, a mai precizat primarul Iliescu.

Documentele la care a făcut acesta referire cuprind, unul, lista cetăţenilor de onoare ai municipiului, iar celălat – situaţia realizării sensurilor giratorii. Acestea confirmă o dată în plus că sensurile giratorii au fost realizate cu forţe proprii de către municipalitate, şi nu de către vreo firmă sau alta, iar sumele cheltuite sunt cu mult mai mici decât cele clamate prin emisiuni gen OTV sau prin fiţuici gen „Caracatiţa”. Acesta este, însă, un cu totul alt subiect, despre care am mai scris în paginile ziarului nostru.

Mai trebuie meţionat faptul că primarul Lucian Iliescu a clarificat şi zvonurile cu privire la aşa zisele afaceri ale lui Octavian Grecu, zis Butoane, ce ar fi avut legătură cu administraţia municipală. La întrebarea unui jurnalist, care a dorit să afle dacă au existat astfel de afaceri, Lucian Iliescu a precizat scurt şi clar: „Niciodată!”. De altfel, chiar într-o emisiune OTV, difuzată în seara zilei de 10 octombrie, Octavian Grecu (Butoane) preciza şi el că nu are nicio legătură cu primarul Lucian Iliescu sau cu Primăria Giurgiu.


Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!