Reprezentând o prioritate în cadrul programului realizat de PNLGiurgiu, pentru perioada următoare, Capitolul „educație și cultură” are, în egală măsură, nevoie și de susținerea altor partide politice, a declarat recent copreşedintele PNL Giurgiu, Dumitru Beianu. Fiindcă, în fond, viitorul ar trebui să ne preocupe pe toţi deopotrivă.
Exemplificând faptul că, în ultimii 26 de ani, au fost doar încercări ratate ale guvernanților pentru redresarea sistemului național de educație din România, astfel încât acesta să devină unul modern și compatibil celui din Occident, Dumitru Beianu, copreședintele PNL Giurgiu susține că tema trebuie reluată cu mult mai multă seriozitate, deoarecenoi avem mult potențial în această zonă. Copiii români au demonstrat, prin rezultatele obținute la olimpiade și concursuri internaționale, că se situează cel puțin la nivelul celor din Occident, de cele mai multe ori aceștia clasându-se chiar cu mult deasupra acestora, lucru demonstrat cu ocazia unor teste sau evaluări la nivel internațional.
„Nici măcar faptul că am fost atât de jos în clasamentul rezultatelor şcolare nu a stârnit niciun fel de emoţie sau de preocupare reală la nivelul clasei politice. Aici sunt aşteptări şi de aceea trebuie să ne concentrăm şi să convingem fiecare dintre noi astfel încât să existe o colaborare între toate forţele politice. dacă nu noi, cel puţin generaţiile viitoare de politicieni să conlucreze pentru un scop comun”, a declarat Dumitru Beianu.
Așadar, într-un sistem care funcționează, încă, pe foarte multe lacune, în cadrul căruia promovarea unor reglementări ce vizează îmbunătățirea acestuia este tot mai necesară, Dumitru Beianu spune că valorificarea unor oportunități, precum Programele Operaționale Regionale, Axa 10, pentru îmbunătățirea infrastructurii în educație, pot reprezenta o soluție viabilă la problemele multiple existente în domeniul educaţional. „Măcar una din cele 10 şcoli din municipiu care dispune de teren disponibil, sau alte spaţii din oraş să poată depune un proiect, în acest sens”, aprecia copreşedintele PNL Giurgiu.
De altfel, dezvoltarea sistemului educațional privat, model aplicat cu succes de alte județe din țară și Capitală este o soluție pentru ridicarea nivelului de eficiență și exigență școlară, capitol la care Giurgiu este, din păcate, deficitar, aici existând doar o grădiniță și o școală profesională cu acest regim.
Legat de încurajarea și recunoașterea meritelor copiilor merituoşi, Dumitru Beianu susține faptul că aceștia ar trebui permanent motivaai, dacă nu prin premii în bani, cel puțin prin acordarea unor diplome de merit, care să-i stimuleze pentru o competiție viitoare.
Amintind, astfel, despre o mai veche activitate a sa, de pe timpul când deținea conducerea Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu a subliniat că astfel de acțiuni au avut loc. Peste 400 de copii și 100 cadre didactice, fiind premiate pentru eforturile depuse în procesul de transmitere a cunoștințelor către elevi.
Mai mult, au existat precoupări și pentru înființarea unui Centru de excelență în cadrul căruia, copiii cu rezultate bune și foarte bune la învățătură obținute la nive național, să-și poată completa bagajul de cunoștințe. Din nefericire, proiectul a fost abandonat de noua conducere a CJG, care, probabil, nu considerat oportună ideea înfiinţării unui centtu de excelenţă în mediul rural. Însă, pe viitor, s-ar putea realiza chiar în municipiu, la SAM Giurgiu, un asemenea centru structurat pentru cinci dicipline. Astfel s-ar putea soluţiona solicitări mai vechie ale părinţilor şi elevilor, după principiul Şcolii de duminică, proiect implementat, tot în periada mandatului său (2008-2012) la Liceul Tudor Vianu, la iniţativa unui cadru didactic al şcolii, Pompilia Peţanca.
Fost inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Județean Școlar, cadru didactic cu o experiență bogată, acumulată pe parcursul mai multor ani la catedră, Adelina Sârbu a întărit ideea, conform căreia, adulții de astăzi sunt rezultatul eforturilor dascălilor, începând de la grădiniță și până la facultate. Așadar, necesitatea înființării unui Centru de excelență este încă de actualitate, foarte mulți elevi din școlile giurgiuvene optând pentru accesarea unor informații, ce depășesc cadrul normal școlar.
Apoi, nevoia tot mai crescândă a copiilor din mediul rural de a primi informația direct de la sursă, susține tot mai mult abordarea unor investiții destinate căminelor culturale din toate localitățile județului, acestea fiind singurele spații unde, în mod organizat, se pot desfășura activități din toate domeniile de interes pentru cei mici, dar și pentru școlari. Din păcate, neavând activitate în ultimii ani, nu s-a putut primi finanţare pentru modernizarea infrastructurii.
Iar faptul că trebuie încurajate activități ale unităților de profil, precum Biblioteca județeană, Muzeul județean, Teatrul Tudor Vianu și Centrul Cultural de Conservare și Valorificare a Creației Populare este o obligație a autorităților locale și județene, dacă se ia în calcul și se ține seama de nevoia de cunoaștere a copiilor din mediul rural.
Despre acest capitol „Educaţie – cultură” , lansat de copreşedintele PNL, Dumitru Beianu, pentru Giurgiu vom reveni într-un articol viitor.
N. M.