Potrivit unor date oferite de Institutul Naţional de Statistică joi, 4 iulie, la nivelul lui octombrie trecut, în România existau aproximativ 245.500 de analfabeţi. Acest număr reprezintă 1,4% din totalul populaţiei stabile în ultimii 10 ani; vorbim aici – totuşi – de un stat european contemporan mileniului trei.
Devine astfel paradoxal procentajul dublat la nivelul prezumtivilor intelectuali din acest răstimp. Ei da, ultimul deceniu a coincis cu o creştere de peste şapte procente în cazul absolvenţilor de studii superioare. Dacă în 2002 aveam de-a face cu 7,1% români absolvenţi de facultate, acum s-a ajuns la un incredibil 14,4%. Paradoxul îşi pierde însă din substanţă când recunoaştem cu toţii că această creştere s-a produs pe fondul apariţiei a numeroase universităţi private, acuzate că au scăzut net standardele în selecţia studenţilor.
Altfel, este de adăugat că din totalul populaţiei stabile de 10 ani şi peste – de aproximativ 17,5 milioane de persoane – 44,2% au nivel scăzut de educaţie (primar sau gimnazial), 41,4% nivel mediu (liceal, postliceal, profesional) şi, după cum precizam mai sus, 14,4% nivel superior.