Când temperaturile scad sub 20 de grade Celsius, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri de protecţie pentru salariaţii care lucrează în aer liber, şi asta pentru că, la temperaturi extrem de scăzute, capacitatea de lucru a corpului uman este afectată considerabil şi riscul de îmbolnăvire este ridicat.
Conform ordonanţei 99/2000, angajatorii sunt obligaţi să respecte anumite prevederi ce fac referire la protecţia persoanelor încadrate în muncă, persoane ce îşi desfăşoară activitatea în aer liber sau în condiţii de frig pătrunzător. “Legea prevede ca angajaţii să fie echipaţi corespunzător, să primească ceai cald şi să ia pauză pentru refacerea capacităţii de termoreglare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al ITM Giurgiu, Robert Bene, cel care ne-a declarat marţi, 31 ianuarie, că inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au demarat deja controale la angajatorii care se află sub incidenţa acestei ordonanţe. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute de lege, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, pot reduce durata zilei de lucru, pot decide eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru sau pot întrerupe activitatea colectivă a lucrului.
Inspectorii protecţiei muncii anunţă însă că vor continua controalele în toate aceste zile cu temperaturi extreme, amenzile pentru nerespectarea prevederilor legale în acest sens fiind cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.