La zi

ISU Giurgiu va avea primul laborator epidemiologic din ţară

O macara cu o capacitate de 60 de tone, două autospeciale şi, în premieră pentru România, un laborator epidemiologic. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” Giurgiu va primi curând toate aceste echipamente, în urma implementării unui proiect cu fonduri europene.Proiectul, prin intermediul căruia vor fi achiziţionate mai multe echipamente de intervenţie pentru pompierii giurgiuveni şi bulgari, dar şi diverse soft-uri sau aplicaţii IT, a fost lansat oficial miercuri, 25 mai, în cadrul unei conferinţe. Denumirea proiectului este „EOCES – Întărirea capacităţilor operaţionale pentru răspuns în situaţii de urgenţă în regiunea transfrontalieră Giurgiu-Ruse”. Câştigătorii sunt Consiliul Judeţean Giurgiu, ca partener 2, şi Direcţia Generală de Apărare Împotriva Incendiilor şi Protecţie Civilă Sofia, prin Departamentul de la Ruse. Printre obiectivele proiectului se numără creşterea eficienţei răspunsului în caz de urgenţă pentru autorităţile din cele două regiuni, modernizarea dispozitivului de autospeciale pentru stingerea incendiilor, precum şi a dotărilor cu echipamente de salvare. În plus, se urmăreşte o intervenţie mai rapidă în situaţii de risc epidemiologic.

La acţiunea de miercurea trecută au participat reprezentanţii instituţiilor care implementează proiectul. Parteneri sunt şi Direcţia de Sănătate Publică şi cea de Sănătate Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Giurgiu.

„Există o colaborare care s-a concretizat prin depunerea acestui proiect pe o perioadă îndelungată, între instituţiile cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă din regiunea Ruse şi judeţul Giurgiu. Proiectul pe care îl lansăm a dorit să aducă un element inovativ, să aducă până la urmă primul laborator epidemiologic, cu impact transfrontalier şi pentru intervenţii la nivel de graniţă româno-bulgară”, a afirmat directorul executiv al Direcţiei de Cooperare Interregională în cadrul Consiliului Judeţean, Miruna Dudău.

Ea a precizat că echipamentele care vor fi achiziţionate pentru ISU Giurgiu vor fi utilizate de specialişti. Proiectul lansat este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Managerul general al proiectului, Dimitar Pavlov, a precizat că acest proiect implementat împreună cu autorităţile judeţului Giurgiu reprezintă o premieră şi pentru Bulgaria.

„Vreau să mă laud şi să subliniez că Direcţia din Ruse este unica din Bulgaria care face parte din acest parteneriat. Este important acest proiect pentru cetăţenii Euroregiunii Giurgiu-Ruse şi ne dorim astfel să îi ajutăm, să contribuim la îmbunătăţirea vieţii acestora”, a subliniat Dimitar Pavlov.

Proiectul Consiliului Judeţean nu este singurul câştigat în domeniul situaţiilor de urgenţă. Instituţia mai are trei alte asemenea reuşite.

La conferinţa de lansare a proiectului EOCES au participat şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu, colonelul Ion Ştefănică, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu. Edilul a precizat că echipa de proiect a reuşit accesarea celei mai mari sume pe programul de cooperare România-Bulgaria în acest domeniu al managementului situaţiilor de urgenţă.

„Nu urmărim clasamente, dar am suficiente informaţii să afirm că şi pe malul românesc al Dunării, celelalte judeţe au acordat o atenţie mai mică proiectelor legate de situaţii de urgenţă. Mai avem aprobat un alt proiect şi care se referă în mare la prevenirea situaţiilor de urgenţă apărute pe Dunăre. Îi felicit deopotrivă pe prietenii noştri din Ruse şi pe colegii reprezentanţi de Miruna Dudău, pentru această realizare care confirmă şi ne asigură pentru viitor că există un nivel excelent de colaborare româno-bulgară la toate capitolele”, a afirmat Beianu.

„Activitatea de astăzi (miercuri, 25 mai, n.r.) va consolida şi mai mult mecanismul european de apărare civilă. Acest proiect va întări sistemul de interoperabilitate între structurile decizionale ale ambelor părţi”, a declarat şi inspectorul şef în cadrul ISU Giurgiu, colonelul Ion Ştefănică.

Potrivit conducerii ISU, noile echipamente vor ajunge la Giurgiu cel mai târziu în luna septembrie a acestui an.

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!