Social

Nedreptăţile unui sistem sanitar bolnav

DOCTOR

Aberaţiile din ce în ce mai mari care ne înconjoară par a nu mai impresiona pe nimeni. Pe nimeni din cei sus-puşi, care nu mai ştiu, se pare, ce înseamnă viaţa unui om obişnuit. Un om care, uneori, se vede pus în situaţii aproape imposibile. Uneori, însă, mai-marilor de la Bucureşti li se mai cer şi explicaţii. Numai că răspunsurile se lasă aşteptate. De multe ori, la nesfârşit.

Un astfel de caz este cel al unei femei din Giurgiu, un caz care, graţie unui deputat giurgiuvean, ajunge cel puţin la cunoştinţa şefilor de la ministere. Ce răspuns vor da aceştia, e altă poveste. Important este că situaţia giurgiuvencei în cauză – care este, din păcate, situaţia multor români- este făcută publică.

Despre ce este vorba? Despre o întrebare adresată de deputatul de Giurgiu Liliana Ciobanu ministrului Sănătăţii:

„Stimate domnule ministru,

Vă supun atenţiei memoriul doamnei Georgeta Micu, din municipiul Giurgiu, care reclamă o problemă extrem de gravă, respectiv faptul că nu este lăsată să se înscrie la medicul de familie.

„Vă întreb dacă este corect să nu mă pot înscrie la medicul de familie, deşi în prezent lucrez cu carte de muncă, de şase luni. Cei de la Casa de Asigurări de  Sănătate Giurgiu mi-au spus că trebuie să plătesc cei 3 ani cât nu am avut serviciu, deşi timp de 22 de ani am tot cotizat! Vă rog să îl întrebaţi pe domnul ministru al Sănătăţii dacă nu am avut loc de muncă timp de trei ani înainte de a mă reangaja, de unde să pot plăti, este o sumă imensă pentru mine. Să îmi spună domnul ministru ce s-a întâmplat cu cotizaţia mea de 22 de ani, unde este, ce s-a făcut cu aceşti bani? Este foarte greu în zilele noastre să nu ai asigurare medicală şi să nu fi înscris la un medic de familie, trebuie să plătesc orice consultaţie, ceea ce nu mi se pare firesc într-o societate democratică”, a explicat doamna Georgeta Micu în documentul pe care vi-l adresează.

Potrivit petentei, în situaţia respectivă se află foarte mulţi cetăţeni din Giurgiu, care sunt obligaţi să îşi plătească din urmă contribuţiile la sănătate pentru lunile în care nu au fost asiguraţi, deoarece nu au avut un loc de muncă, iar abia ulterior se pot înscrie la medicul de familie. Inclusiv foşti elevi, care nu au avut nici un serviciu până în momentul primei angajări, au aceeaşi problemă, fapt care nu este normal, în ciuda acţiunilor complexe ale autorităţilor statului de a aduce cât mai mulţi bani la buget.

Având în vedere situaţia relatată, vă întreb cu respect domnule ministru ce îi răspundeţi doamnei Georgeta Micu, şi, de asemenea, celorlalţi giugiuveni care se confruntă cu această stare de fapt nefirească? De asemenea, vă rog să precizaţi cum va rezolva Ministerul Sănătăţii această problemă, pentru ca oamenii să intre în legalitate şi să poată fi înscrişi la medicii de familie?

Solicit răspuns scris.

Deputat PP-DD Giurgiu,

Liliana CIOBANU”

Rămâne de văzut când şi ce răspuns va oferi ministrul Sănătăţii acestei probleme, care nu este una singulară.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!