03 septembrie 2018
[Let`s Do It, Romania!]
Pe 15 septembrie, giurgiuvenii sunt invitați să curețe România de deseuri alături de 1 milion de români la cea mai mare mișcare civică de pe Glob
Luni, 3 septembrie 2018, in sala de sedinte a Institutiei Prefectului Judetului Giurgiu, a avut loc conferinta de presa in cadrul proiectului Ziua Nationala de Curatenie 2018, promovata sub numele World Cleanup Day. La conferinta au luat parte reprezentantii Asociatiei Prietenii de langa tine, organizatorul judetean al proiectului, Subpefectul Judetului, Adriana Putaru, Directorul Kaufland Giurgiu, Viorel Ticulescu, precum si parteneri judeteni ai proiectului.
Let`s Do It, Romania! a anuntat lansarea inițiativei de curățenie World Cleanup Day, care își propune ca, pe 15 septembrie 2018, să mobilizeze toți românii la cea mai ambițioasă acțiune civică de până acum. La nivel internațional, 150 de țări se unesc în cea mai mare mișcare civică – World Cleanup Day.
Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament față de resurse și față de deșeurile generate. În România, Let`s Do It, Romania! își propune să mobilizeze 1 milion de voluntari. Înscrierea pentru Ziua de Curățenie Națională se face pe www.letsdoitromania.ro, iar cei înscriși vor putea să-și aleagă zonele pe care le curăță prin intermediul aplicației World Cleanup.
În județul Giurgiu, de organizarea Zilei de Curățenie din 15 septembrie 2018 se va ocupa aceeași echipă ce a coordonat acțiunile Let’s do it, Romania! din 2012 până în prezent: Lăcrămioara Ocunschi și Mariana Mitroi.
Partenerii “Let`s Do It, Romania!”
Partenerul principal al campaniei este Kaufland România, care susține organizația încă din 2010.
Partenerii instituționali în România sunt Ministerul Mediului, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat, Jandarmeria Română, Administrația Națională a Penitenciarelor, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și Asociația Municipiilor din România.
La nivelul societății civile, zeci de organizații neguvernamentale și grupuri civice din România, reunind zeci de mii de copii, tineri și adulți implicați și sute de mii de beneficiari și-au asumat împreună susținerea Zilei de Curățenie Națională, prin memorandumul semnat în luna iulie.
Țara noastră este pe ultimele locuri din Uniunea Europeană și la capitolul cetățenie activă, doar 3.2% dintre români implicându-se în acțiuni de voluntariat sau inițiative civice, în timp ce media europeană este peste 19%. In contextul Centenarului, an în care societatea este mai divizată și polarizată ca niciodată, ar fi bine să fim uniți și să cooperăm pentru a construi România de mâine. Avem nevoie de o acțiune pozitivă, care să ne ajute să luptăm pentru aceeași cauză, indiferent de gen, etnie, venituri, religie, orientare politică sau sexuală.
Lacramioara Ocunschi, Presedinte Asociatia Prietenii de langa tine, organizator judetean al proietului Let’s do it, Romania: „ Anul acesta proiectul se va realiza și în context global în 150 de țări, sub numele World Cleanup Day, iar la nivel national se doreste implicarea unui milion de voluntari. Astfel, invitam giurgiuvenii sa participe in numar cat mai mare pentru a fi parte din cea mai mare miscare sociala nu doar din Romania, dar si din lume. Viitorul poate arata mai bine daca ne implicam activ in proiecte de voluntariat care sustin fie protejarea mediului, cum este evenimentul din 15 septembrie, fie de oferirea de sprijin categoriilor sociale care au nevoie de sustinerea noastra”.
Mariana Mitroi, vicepresedinte Asociatia Prietenii de langa tine, organizator judetean al proietului Let’s do it, Romania: „La primele doua editii, in 2010 si 2011, am participat ca voluntar, iar ca jurnalist am promovat ideea de voluntariat pentru o cauza comuna: protejarea mediului inconjurator. Din 2012, impreuna cu Lacramioara am decis sa fim noi cei care organizam evenimentul la Giurgiu, constiente, inainte de toate ca puterea propriului exemplu ca avea rezultate imediate, miraculoase si nu in ultimul rand de durata. Am atras peste 20.000 de voluntari din judetul Giurgiu si sa adunam mii de tone de deseuri de toate tipurile, numai de la Ziua de Curățenie Națională”.
Adriana Putaru, subprefectul judetului:„Institutia Prefectului judetului Giurgiu a sustinut de fiecare data organizarea zilei nationale de curatenie. Suntem constienti de responsabilitatea pe care o avem cu totii fata de mediul inconjurator. De aceea, imi doresc ca la actiunea din 15 septembrie cat mai multi giurgiuveni sa se alature echipei judetene si sa ia parte la actiunea de ecologizare”.
Viorel Ticulescu, director Kaufland Giurgiu: „Avem planuri mari pentru ziua de 15 septembrie. Este un proiect global in care sunt implicati multi parteneri si in care speram sa cooptam 1 milion de romani. Astfel, inclusiv colegii din Kaufland Bulgaria sunt implicati in acest proiect. Credem in sustenabilitatea si in responsabilitatea fata de noi insine, fata de lumea care ne inconjoara si fata de semenii nostri”
Rețeaua Let`s Do It, Romania! cuprinde echipe locale în cele 41 de județe, 200 de voluntari fiind parte din organizarea campaniei.
Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări cu experiență sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională în 2018.
Kaufland România, partenerul principal al inițiativei, este o companie responsabilă, pe deplin conștientă de importanța, influența și impactul pe care le are activitatea sa asupra mediului înconjurător. De aceea, se concentrează pe gestionarea sustenabilă a resurselor naturale.
***
Pentru cei care vor să devină voluntari există mai multe modalități de înscriere, respectiv:
- înscrierea online pe pagina https://letsdoitromania.ro/
- la sediul primăriei din localitatea în care locuiesc;
- la email onglangatine@gmail.com sau giurgiu@letsdoitromania.ro
- la instituțiile implicate în cadrul acestei acțiuni
- pe paginile de Facebook Prietenii de langa tine si Atitudine Civica in Giurgiu sau Let’s do it, Giurgiu!