Cultură

Peter O’Toole avea doar 81 de ani

adio-lawrence-al-arabiei-peter-o-toole-a-murit-la-81-de-ani-239585Lawrence al Arabiei sau Omul din La Mancha s-a stins la doar 81 de ani. Spunem ”doar” pentru că monumentalul actor Peter O’Toole părea mlădit din acelaşi aluat cu Radu Beligan şi nu dădea semne că ar pleca spre Insulele Elizee mai devreme decât maestrul nostru; cel care tocmai a sărbătorit vârsta de 95 de ani pe scena Naţionalului cu încă o reprezentaţie la Egoistul.
Născut în Irlanda, pe 2 august 1932, O’Toole ne-a părăsit sâmbătă, 14 decembrie, după o îndelungă suferinţă, într-un spital londonez. De amintit, actorul, în anii şaptezeci, reuşise să învingă un cancer la stomac.
Cel mai nedreptăţit mare actor din lumea cinematografică, Peter O’Toole a fost nominalizat de nu mai puţin de şapte ori la Oscar dar nu i-a fost acordată statueta niciodată.
Lumea filmului îl va reţine nu numai pentru rolurile de notorietate, Lawrence al Arabiei (1962), Leul în iarnă (1978), Omul din La Mancha (1972) sau Cascadorul (1980), dar şi pentru cele mai controversate, Caligula (1979) sau Ultimul împărat (1987).
În 2003, deşi iniţial a vrut să-l refuze, i-a fost acordat un Oscar pentru întreaga activitate. Referitor la acest aspect, O’Toole va rămâne celebru şi pentru comentariul… always a bridesmaid, never a bride.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!