POLIȚIȘTII GIURGIUVENI AU DESFĂȘURAT ACTIVITĂȚI DE PREVENIRE ȘI PE LINIA TRAFICULUI DE PERSOANE
Luni, 30 iulie a.c., polițiștii giurgiuveni au desfășurat activități de prevenire a criminalității la Centrul de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil, din municipiul Giurgiu.
Principalele obiective ale activității au constat în prevenirea traficului de ființe umane și a consumului de droguri, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și a infracțiunilor de loviri sau alte violențe, reglementări legislative în domeniul siguranței rutiere, dar și infracțiuni și contravenții la Legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Traficul de persoane este un fenomen complex al zilelor noastre, vinovat de producerea a milioane de drame omenești.
Pentru a nu deveni victima a acestui fenomen, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu vă recomandă:
- Nu accepta promisiunile persoanelor necunoscute pentru diverse slujbe „onorabile, care nu necesită calificare” (menajeră, baby-sitter) sau așa-zise „angajamente artistice”! Fii reticentă față de propunerile făcute prin intermediul Internet-ului; un așa zis „prieten” poate fi un infractor periculos!
- La primirea unei oferte de lucru, trebuie aflate cât mai multe detalii despre seriozitatea acesteia, dacă firma este acreditată în vederea recrutării și plasării forței de muncă și despre tarifele practicate!
ÎNAINTE DE A LUA DECIZIA DE A PĂRĂSI ŢARA, INFORMEAZĂ-TE!
- Întreabă dacă vei primi permis de muncă! Doar cu viza turistică poți munci „la negru”, dar acest tip de muncă nu-ți oferă nicio siguranță!
- Nu da nimănui pașaportul sau actul de identitate, sub niciun motiv, cu excepția organelor statului abilitate să verifice actele de identitate! Acest document nu trebuie înstrăinat niciodată! El este singura ta dovadă de identitate, singura probă că tu exiști!
- Refuză ofertele de genul „plătesc eu cheltuielile pentru tine și te răscumperi tu când ajungem!”
Dacă, totuși, ai luat hotărârea de plecare, este bine să lași cunoștințelor sau prietenilor, următoarele informații:
- Cu cine și unde pleci;
- Locul de muncă și locul de trai (nr.de telefon, denumirea și adresa companiei, firmei);
- Copiile documentelor (pașaport, viză, contract), fotografii recente;
- Fă mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru călătorie și păstrează-le la tine, în locuri diferite – te vor ajuta în cazul în care vei fi deposedată de acte;
„Nu cred că mi se poate întâmpla tocmai mie” este o manieră de a gândi care poate conduce la experiențe cu urmări dureroase.
Apelați cu încredere la Poliție, apelând numărul unic de urgență 112!