La zi

Primul papă noneuropean din ultima mie de ani

Fum alb pe hornul Capelei Sixtine la a treia încercare, semn că cei 115 cardinali reuniţi în Conclav au ales liderul celor 1,2 miliarde de catolici de pe glob. Era ora 19.05 a zilei de miercuri, 13 martie 2013.

Noul papă este un cardinal argentinian, Jorje Mario Bergoglio, născut la Buenos Aires pe 17 decembrie 1936. Fostul până mai ieri arhiepiscop de Buenos Aires va purta de acum încolo numele de Papa Francisc I.

Este primul papă din America şi primul din afara Europei în ultima mie de ani.  

Duminică, 17 martie, Francisc I va susţine tradiţionala rugăciune Angelus, în apartamentul papal, la ora 13.00, ora României. Tot în zilele următoare, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunţat că Papa Francisc se va întâlni cu predecesorul său. Mesa de instalare va avea loc marţi, 19 martie, de ziua Sf. Iosif, patronul Bisericii Catolice, la ora 10.30 (ora României), în Bazilica San Pietro.

Argentinian de origine italiană, Jorje Mario Bergoglio, cardinal din februarie 2001, înainte de a fi preot a fost inginer chimist. Nu-i plac mondenităţile, nu are maşină, se deplasează cu mijloacele de transport în comun şi a renunţat la somptuoasa locuinţă din Buenos Aires, destinată arhiepiscopilor. În Argentina este cunoscut pentru poziţia sa fermă anti avort şi anti eutanasie. Este primul iezuit care va urca pe scaunul Sfântului Petru iar numele de Francisc va fi purtat pentru prima dată de un suveran pontif.

În opinia generală, pe Francisc I îl aşteaptă o perioadă de provocări dificile. Biserica Catolică trebuie să găsească răspuns unei retorici lansate în special în Occident, acolo unde nu puţine organizaţii preoţeşti sau religioase solicită mai multă democraţie în interiorul Bisericii. Reformarea Papalităţii, căsătorii pentru preoţi sau hirotonisirea femeilor sunt doar câteva din cerinţele unui modernism care se înscrie pe linia unor poziţii radicale în materie de moravuri. Una peste alta, se vorbeşte tot mai des despre un proces de protestantizare şi de aşa zise schisme tăcute.

Jorge Mario Bergoglio a rămas în amintirea multora – în contextul în care, firesc, a predicat iubirea creştină – atunci când în 2001 a vizitat un spital unde a spălat şi sărutat picioarele a 12 bolnavi de SIDA.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!