La zi

Venitul minim garantat creşte cu 13%, alocaţia pentru familie cu 30%

Victor Ponta a anunţat zilele trecute creşterea venitului minim garantat cu 13 procente. Aceasta se va întâmpla în două tranşe, începând cu 1 iulie. De asemenea, premierul a mai anunţat că alocaţia de stat pentru susţinerea familiei va creşte şi ea cu 30% de la aceeaşi dată.

După cum se cunoaşte, în luna februarie, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propunea reglementarea măsurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social şi de alocaţie pentru susţinerea familiei. Toate acestea aveau ca scop acoperirea  cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energia electrică şi creşterea preţului la energia electrică şi gazele naturale.

Concret, proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrică şi gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, diferenţiat, în funcţie de veniturile familiei/persoanei singure. Astfel, avem o creştere de 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie de până la 200 de lei, şi o creştere de 18 lei pentru beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 lei.

Toate acestea vin ca o contrapondere la concluziile înaintate de experţii Băncii Mondiale pe baza datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Institutul Naţional de Statistică. Astfel, se estimează o creştere a cheltuielilor cu energia electrică în rândul populaţiei vulnerabile situată undeva între 14 şi 20 de lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului la gazele naturale.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!