Social

Banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap nu ajung nici pe jumătate

Drepturile băneşti cuvenite însoţitorilor persoanelor cu handicap din judeţul Giurgiu nu au mai fost achitate de luni de zile, pentru că Guvernul nu a alocat sumele necesare. Semnalele transmise de autorităţile locale nu au avut nici ele prea mare succes. Guvernul a aprobat fonduri doar pe jumătate din totalul care ar trebui să acopere plata până la finalul anului. Primarul Lucian Iliescu arăta în conferinţa de presă din 22 noiembrie că la nivelul judeţului ar fi nevoie de circa 80 de miliarde lei vechi pentru ca însoţitorii persoanelor cu handicap să îşi primească salariile, din care 21 de miliarde sunt necesare la nivelul municipiului.

Autorităţile locale au făcut nenumărate adrese şi demersuri pentru a primi banii de la buget, dar, până la urmă, au fost alocate doar 47 de miliarde, fonduri insuficiente pentru a acoperi tot anul 2011. „După multe eforturi am aflat că au fost aprobate fonduri pentru plata asistenţilor persoanelor cu handicap. Dar nici acum nu este rezolvată problema acestor oameni, care şi aşa sunt loviţi de soartă, şi nici măcar puţinii bani pe care ar fi trebuit să îi primească nu au fost alocaţi. Cele 47 de miliarde nu acoperă plăţile pentru acest an. Mai avem doar o lună, vin sărbătorile, şi cum vor putea rezista aceşti oameni, ce facem pentru ei?”, a arătat primarul Lucian Iliescu.

Legislaţia specifică acestui domeniu prevede că sumele necesare achitării drepturilor băneşti persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora trebuie asigurate de la bugetul de stat. Autorităţile administraţiei locale au transmis solicitări în acest sens, încă de când a fost elaborat bugetul de stat pe acest an, dar alocările bugetare au fost mult sub ceea ce primăriile au solicitat. De fiecare dată, în ultimii trei ani, însoţitorii persoanelor cu handicap au avut de aşteptat luni la rând pentru a-şi primi banii, fiindcă nici cu ocazia rectificărilor bugetare, Guvernul nu a completat fondurile alocate consiliilor locale.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!