Social

Bolile cardiovasculare, pe primul loc în topul mortalităţii la Giurgiu

Bolile cardiovasculare, cele psihice, diabetul dar şi cancerele, în special cele de sân, afectează în cea mai mare măsură populaţia judeţului Giurgiu. Acesta este concluzia raportului prezentat de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică în şedinţa Colegiului Prefectural de joi, 30 mai.

Se nasc din ce în ce mai puţini copii, iar numărul deceselor este tot mai mare, ceea ce înseamnă că sporul natural în judeţul Giurgiu este negativ. Şi nu de ieri, de alăltăieri, ci de mai bine de 20 de ani. Potrivit datelor prezentate de directorul Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Paul Marinescu, ca medie de vârstă, giurgiuvenii sunt împărţiţi în mod egal: jumătate au sub 4 de ani, iar cealaltă jumătate, peste 40 de ani. Deşi indicii de mortalitate generală şi infantilă se menţin în limitele mediei pe ţară, Giurgiu are câteva caracteristici din acest punct de vedere.

Din păcate, creşte constant numărul cazurilor de cancer, care, în 2012, a depăşit 5.500, majoritatea covârşitoare a cancerelor înregistrate în judeţ fiind cancere de sân. Situaţia este ceva mai bună în ceea ce priveşte îmbolnăvirile de TBC, capitol la care, ani buni, judeţul Giurgiu a ocupat locul al doilea la nivel naţional.

Şi dacă numărul bolnavilor de TBC este apreciat drept unul relativ mic, nu acelaşi lucru se poate spune despre bolile psihoce, de care suferă acum peste 6.000 de giurgiuveni sau despre diabet, boală la care sunt înregistrate aproape 5.900 de cazuri. În creştere este şi numărul bolnavilor de Alzheimer, dar şi cel al avorturilor, astfel că, în 2012, la circa 600 de gravide aflate în evidenţă, au fost înregistrate peste 300 de avorturi. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu a mai atras atenţia asupra unui aspect: numărul tot mai mare de morţi violente înregistrate în judeţ, care, în anul precedent, a ajuns la 184.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!