Sunt interesaţi de prelucrarea uleiului de rapiţă, de producerea energiilor regenerabile şi chiar de dezvoltarea pieţei imobiliare. O delegaţie chineză şi reprezentanţii autorităţilor giurgiuvene au semnat vineri, 15 aprilie, un memorandum. La întâlnirea de la Consiliul Judeţean au participat reprezentanţi ai Biroului pentru Afaceri Externe din provincia chineză Fujian, conducerea Consiliului Judeţean şi directorii unor instituţii subordonate, dar şi reprezentanţi ai Primăriei municipiului Giurgiu, respectiv viceprimarul Liviu Clejan şi Mirela Popazu, şeful Compartimentului Programe Europene. Principalul scop al reuniunii a fost acela al semnării memorandumului privind schimburile şi colaborarea între Provincia Fujian din Republica Populară Chineză şi judeţul Giurgiu. Aceasta, în încercarea de a fi promovate legăturile economice şi comerciale, dar şi colaborarea în domenii precum cultură, educaţie, sănătate şi turism, şi pentru ca cele două localităţi să lucreze împreună în vederea unei înfrăţiri viitoare.
Conducerea Consiliului Judeţean a făcut descrierea judeţului nostru, iar celor din delegaţia chineză le-au fost prezentate mai multe materiale legate de oportunităţile de investiţii în municipiu şi judeţ. Chinezii s-au arătat interesaţi de mai multe domenii în care ar putea demara afaceri.
„Cândva, prin anii ’80, această provincie era săracă, fără infrastructură, dar a reuşit, printr-o ambiţie cum numai în Extremul Orient întâlneşti, să ajungă acum una dintre cele mai bogate provincii din China, de altfel o ţară care a dat exemplu privind depăşirea crizei economice. Cei care au făcut parte din delegaţie s-au arătat foarte interesaţi de investiţiile care vor urma pe cursul Dunării pentru lărgirea şi modernizarea şenalului navigabil”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu.
Potrivit edilului giurgiuvean, chinezii s-au arătat interesaţi şi de investiţii în Zona Liberă, dar şi de alte domenii de activitate.
„Au fost interesaţi şi de proiectul nostru de cultivare a rapiţei, pe suprafeţe cât mai mari, şi de construire a unei fabrici care să prelucreze seminţele de rapiţă pentru a obţine un ulei atât de scump, dar care poate fi folosit în mai multe sectoare. Am descoperit la întâlnirea respectivă parteneri foarte sinceri, bine intenţionaţi, şi am convingerea că, într-un fel sau altul, vom reuşi în perioada următoare să concretizăm o colaborare pe unul dintre proiectele discutate”, ne-a mai spus Beianu.