Economic

Noul Cod al Muncii va pune în dificultate şi instituţiile statului

Codul Muncii, pe care premierul Emil Boc doreşte să îl adopte prin asumarea răspunderii guvernamentale, nu loveşte numai în angajaţi sau angajatori. Instituţiile de stat pot avea şi ele probleme serioase dacă proiectul noului Cod al Muncii va fi aprobat. „Fără un real dialog social, fără consultări cu patronatele şi sindicatele, premierul Emil Boc ne mai pregăteşte un nou exemplu de incompetenţă”, a declarat într-o conferinţă de presă, Ionel Muscalu, purtător de cuvânt al PNL Giurgiu.

Acesta consideră că noul Cod al Muncii dezavantajează toate categoriile sociale şi profesionale şi este doar o încercare a lui Emil Boc de a demonstra că mai are susţinere la guvernare. Fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare  Forţei de Muncă, Ionel Muscalu a atenţionat că, aşa cum este elaborat, codul muncii ar putea aduce deservicii serioase instituţiilor statului şi va lovi una dintre cele mai sensibile categorii: şomerii. „Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă vor suferi prejudicii, pentru că ele sunt acelea care plătesc angajatorilor sume importante, când aceştia angajează absolvenţi sau şomeri, ori persoane peste 45 de ani. Actele normative adoptate în legislaturile trecute prevăd că statul acordă salariul pentru un an în cazul angajării unor astfel de persoane, dar angajatorul are obligaţia să păstreze angajatul minim trei ani. În Codul Muncii pe care îl propune Emil Boc nu este prevăzută această obligaţie şi se creează posibilitatea ca tocmai categoriile cele mai vulnerabile să aibă de suferit, adică şomerii, persoanele în vârstă, proaspeţii absolvenţi din învăţământ”, a arătat Ionel Muscalu.

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei liberale giurgiuvene a mai declarat că proiectul Codului Muncii este încă un scenariu pregătit din timp de actuala putere. Ionel Muscalu a spus că de fiecare dată când în PDL au existat probleme interne au fost puse la cale diversiuni şi au fost oferite publicului subiecte care să deturneze atenţia de la tensiunile din partidul de guvernământ.

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!